nagyibugyi

Tisztelt Olvasók! Elsősorban fontosnak tartom leszögezni, hogy blogom a marslakóknak szól. Ők itt vannak közöttünk, és irodalomtudósoknak meg egyszerű középiskolai matematikatanároknak álcázzák magukat, ám a beillszkedéssel még szemmel láthatólag problémáik vannak. Ezzel a bloggal nekik próbálok segíteni, hogy megértsék a homo sapiens sapiens címmel felmagasztalt lények bonyolult társadalmát.

Egy nő, aki nincs megelégedve a külsejével, nem bízik többé önmagában, nem mer egyedül döntéseket hozni és nem meri felvállalni a saját véleményét. Egy ilyen nő nem egyenrangú partner többé. Vajon kinek áll érdekében azt szuggerálni belénk, hogy nem vagyunk elég jók így, ahogy vagyunk, a saját természetes adottságainkkal együtt?!

Először is leszögezném, hogy biztosan írt már nálam hozzáértőbb ember is sokkal jobb cikket. Mivel azonban blogom elsődleges célja az, hogy jól kibosszankodjam magam (és esetleg néhány nehezebb felfogású hímneműt is felbosszantsak), inkább nem nézek utána a szakirodalomnak és minden tudományos szabványt vagy elvárást félretéve leírom a véleményemet. (Gondolom, ez nem probléma, tekintve, hogy kis hazánkban genderkutatást félévente másfél milláért tanulhat az ember... áh, nem diszkriminálunk, dehogy...)

Szóval, töredelmesen bevallom, az utóbbi időben a kezembe vettem néhány ún. "női magazint"*. Rendkívül degradálónak érzem, hogy vannak, akik szerint egy nőt tényleg érdekel ez a számtalan baromság. Ettől már csak az rosszabb, hogy ezeket tényleg veszik, ergo TÉNYLEG van, akiket ez érdekel, hiszen különben már régen csődbe mentek volna ezek a szánalmas kis firkászok egytől egyig. De mind közül a legrosszabb az, hogy a fiatal lányok - a jövő asszonyai, akiknek az lenne a feladatuk, hogy méltósággal éljenek, és tudósok, családanyák, híres művészek, orvosok, fodrászok, masszőrök, példaképek és lelki vezetők legyenek - ezeken a fárasztó és teljességgel értelmetlen szövegáradatokon nőnek fel. Ezen szocializálódnak. Lássuk, miket is lehet egy átlagos "női magazinból" tanulni! (Hogy ne csak kritizáljak, javaslatokat is teszek.)

Probléma: Tehát, aszondják, hogy egy nő attól lesz nő, hogy felveszi itt ezt a ruhakollekciót. Meg magassarkú cipőket meg kiegészítőket visel. Na, itt van a kép alatt, összesen egy ilyen szett kábé ötvenezer forint. Már mégis hogy a fenébe kereshetne egy ember (vagy akár egy család) annyit, hogy az alapvető kiadások mellett még egy ilyen szettekből álló komplett ruhatárat is finanszírozzon? Na, ezért van annyi prostituált. Nem a kajára meg drogra valót akarják megkeresni, hanem a Gucci szandálra meg a Luivuttyon táskára valót. Gratulálok.
Javaslat: írja már meg valaki, hogy turkálóból is remekül lehet öltözködni! Aztán legyen egy kis street fashion olyan alanyokkal, akiknek nincs havi fél milliójuk ruhára meg cipőre. Esetleg némi "csináld magad" részleg azok részére, akiknek idejük és erejük engedi.
Extra: Képes riport azokról a szegénységben élő lányokról, akik mezítláb mászkálnak a tűzforró homokban/betonon, mert nincs pénzük cipőre. Semmilyenre. (Esetleg a magassarkúktól tönkrement lábakról is lehetnének képek.)

Probléma: Azt is mondják, hogy ha nem veszed meg a legújabb (szintén baromi drága) kozmetikumokat és parfümöket, akkor egy hatalmas igénytelen, büdös tróger vagy. Nem kell elhinni, nézzük csak vissza nagyanyáink képeit, smink meg mindenféle nyamvadt kozmetikum nélkül is milyen jól néztek ki! És akkor még nem volt photospop. A titok az, hogy egészségesebben éltek, és nem kenegették magukat vegyszerekkel.
Javaslat: Remek ötlet a natúrkozmetikumok és a különféle "házi praktikák" alkalmazása. Például kamillateával való hajmosás, olivaolaj a száraz hajvégekre, saját készítésű arcpakolás, cukorból készült bőrradír. Némelyik magazin valóban ír ezekről, és ez bizony örvendetes.
Extra: Képes riport az állatkísérletekről, illetve a kozmetikumokban található káros összetevők hosszú távú hatásairól a bőrön. Bár való igaz, néha elég ránézni egy Chanel parfüm árára meg egy villanyszámlára, és már el is megy a kedvünk a vásárlástól. (Tapasztalataim szerint pedig nem sok férfi szeret olyan nővel csókolózni, akiről közben "hullik a vakolat".)

Probléma: Idióta sztárok, celebecskék felvonultatása unos-untalan, hamis szépség- és nőideálok erőltetése. Nem, nincs szükségünk olyan ideálokra, akiket sebészkések faragtak ki dollármilliókért, sem olyanokra, akik tehetség nélkül kerültek a figyelem középpontjába - gyakorlatilag csak azért, mert a megfelelő hímnek tették szét a lábukat. És olyanokra sincs szükség, akik a nők alárendeltségét erősítik meg bennünk. Forog a gyomrom, mikor azt látom, hogy egy nő, akit nyilvánosan megaláz a férje vagy pasija (pl. megcsalja, megveri) egyszerűen megbocsájt neki és tovább él vele, mintha mi sem történt volna. Tegyünk mi is így? Ugyan már! Számoljon el ő a saját lelkiismeretével, mi ne hagyjuk magunkat!
Javaslat: Olyan "sztárok" vagy kevésbé ismert, akár hétköznapi személyek felvonultatása, akik jó példát mutatnak a fiataloknak - bár néha az idősebbeknek sem árt. Nők, akik kiemelkedő sport-, művészeti vagy más tevékenységet folytatnak, és a magánéletükben is képesek voltak a sarkukra állni, ha szükség volt rá. Nők, akik hősként viselkednek. Számomra ilyen a nagymamám, Brody Dalle, Wendy O. Williams, a fodrászom és még néhányan. Nem hatásvadász riportokat és nem Britniszpírsz akárhanyadik válásának hírét akarjuk. Valódi nőket akarunk!
Extra: Normális, értelmes férfiak véleménye arról, hogy belemennének-e egy komoly kapcsolatba egy Playboynyuszival, valamint fotók arról, hogyan is folyik egy mellnagyobbító műtét. Megsúgom, nagyon gusztustalan...

Probléma: A férfiak tipizálása, idealizálása, felsőbbrendűként való feltüntetése félelmetesen használhatatlan szextippekkel megkoronázva. Nagyon újat mondanék, ha azt írnám, hogy nem az az életünk fő feledata, hogy kinézetünkkel, főztünkkel és szexuális praktikákkal elcsábítsunk egy nagy és felsőbbrendű alfa-hímet? (Elérhető sportos, vicces, businessman és művész változatokban.) Mindezzel csupán az a baj, hogy egy értelmes férfi ezt a skatulyázást is degradálónak érzi. A lányok vajon annyira kétségbeesetten vágynak a figyelemre, hogy tényleg elhiszik ezt a sok sületlenséget, például, hogy a sportos fiúk a szőke, lebarnult és így meg úgy sminkelt lányokra buknak?
Javaslat: Szükségtelen annak a részletes ecsetelése, hogy mi módon kell gyöngysort tekerni egy férfi péniszére a nagyobb élvezet érdekében. Egyébként sem hiszem, hogy sokan vágynának erre. Inkább a lányok "elméjének pallérozásával" kellene foglalkozni, illetve értelmes párkapcsolati tanácsokat adni azzal kapcsolatban, hogy hogyan is őrizzük meg önmagunkat egy kapcsolatban és miért ne váljunk társfüggővé. Esetleg önvédelmi tippek arra az esetre, ha valaki akaratunkon kívül akar velünk szexuális kapcsolatot létesíteni.
Extra: Ha már mindenáron muszáj lépten-nyomon a szexet emlegetni, akkor legalább értelmes cikkeket kellene hozni a fogamzásgátlás szükségességéről vagy a nemi betegségekről. Sajnos még mindig nagyon szegényes az iskolákban az ezekről való tájékoztatás, és bizony, sok felnőtt nő is ki van téve ezeknek a veszélyeknek. (Például válás után új kapcsolatba való belépéskor, stb.) Hogy a drogokról és a nemi erőszakról ne is beszéljünk...


Tehát a felnövekvő fiatal lányok, és a már felnőtt(?) nők gyakorlatilag be vannak etetve egy csomó felesleges és káros ostobasággal. Ezért aztán a szabadidejüket és pénzüket a ruhatáruk bővítésére, plasztikai műtétekre, egészségtelen fogyókúrákra áldozzák, benne maradnak a számukra megalázó kapcsolatokban, és nem mernek véleményt nyilvánítani, és nem veszik észre, ha átverik őket. Buta libákat nevel belőlünk a média - akármilyen közhelyesen is hangzik -, de mi miért hagyjuk? És vajon a férfiaknak mi a véleménye minderről, ők nem érzik degradálónak a férfi magazinok enyhén szólva egyhangú tartalmát?

* Természetesen vannak színvonalasabb magazinok. Például, ha egy nő szeret főzni, akkor miért ne venne meg egy receptes magazint? Vagy, ha érdekli a divat, miért ne olvashatna méregdrága ruhákról meg sminkekről szóló cikkeket? Nem érdeklődési köröket akarok kritizálni, hiszen az mindenkinek szíve joga. Csupán egy bizonyos üzenetet, ami a legtöbb lapban sajnos elég erőteljesen megjelenik.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyibugyi.blog.hu/api/trackback/id/tr694701916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

majomfeju 2013.01.06. 17:49:21

azt tartom a legszörnyűbbnek az egészben, hogy ezeket a magazinokat nők írják nőknek. amíg arról papolnak, hogy lehetnének függetlenek, meg egyenrangúak, önmaguknak vetnek ezekkel a magazinokkal gátat, önmagukat alacsonyítják le.
süti beállítások módosítása